Bartók Béla 135 – Bárdos Lajos 30 Emlékhangverseny (2016. november 13.)

2016. november 13-án este Bartók Béla születésének, illetve Bárdos Lajos halálának évfordulója alkalmából szervezett koncerten vehettünk részt a KÓTA és a Bárdos Társaság meghívásából. A helyszín a legendás Zeneakadémia Solti terme volt.

Már előzetesen is nagy izgalommal töltött el, hogy ennek az eseménynek részesei lehetünk, hiszen a helyszínen előtte nem voltam még sosem, különösképpen nem fellépőként. A koncert napjának délelőttjén lehetőségünk volt egy hosszabb helyszíni próbára, ahol akusztikailag és egyéb szempontokból is felmérhettük a terepet, amely a felújítás eredményeként igen impozáns látványt nyújtott.

A hangversenyen összesen négy kórus (1-1 gyermek-, leány-, női-, valamint vegyeskar) és egy zongora-négykezes lépett fel. Az EFVK utolsóként adhatta elő a műsorát.

Érdekes volt, hogy a várakozás alatt – próba helyiségünkben – rádiókapcsolaton keresztül hallgathattuk, hogy mi történik éppen a Solti teremben.

Telt ház előtt állhattunk színpadra. Műsorunkban három művet adtunk elő: elsőként Bartók Bélától a Négy szlovák népdalt (zongorán közreműködött: Varga Csilla), majd két Bárdos-szerzeményt: Audi filia és Csillagvirág. Fellépőként azt mondhatom, kihívás volt, hogy a majdnem három órásra nyúló, szünettel is megszakított, valamint jeles alkalomból szervezett koncertnek megfelelő lezárása tudjunk lenni.

Úgy gondolom, többünknek is hosszú időre maradandó emléket ad az itt eltöltött este, s a két héttel korábban, Derryben megrendezett versennyel együtt már felér egy “élmény-sokkal” is – nálam mindenképpen.

 

Kis-Pál Tamás

 

You may also like...