Kortárs Kórusest I. Gyulán

Kortárs Kórusest I. Gyulán

Sose gondoltam, hogy egy kortárs kórusest ekkora élményt fog nyújtani, mint a budapesti Erkel Ferenc Vegyeskar koncertje. Az együttes két hangversenyből álló sorozatot tervezett, ebből az elsőre a Gyulai Református Egyházközség templomában került sor február 20-án.

A koncerten – Cseri Zsófia karnagy bevezetője után – csupa a cappella kórusmű hangzott el, s közben, az egyik mű kapcsán a karnagy elbúcsúzott a helyi, gyulai Erkel Ferenc Vegyeskar nemrég elhunyt kórustitkárától, dr. Petróczky Istvántól. A megható szavak minden jelenlévőhöz közel hoztak egy zenéért, kórusért és az orvosi hivatásért élő embert, akivel 2010 óta volt közeli barátságban a budapesti együttes, és erről már csak múlt időben beszélhetünk.

Az elhangzott darabok keresztmetszetet adtak az elmúlt kilenc évtized magyar kóruszenéjéről, s hallatszott, hogy ezeket a műveket a kórustagok szeretik és szívesen tűzik műsorra. Az együttes és vezetője között ideális a kapcsolat, a kórustagok érzékenyen reagálnak karnagyuk mozdulataira.

A hangversenyen elsősorban egyházi műveket hallottunk: Kocsár Miklós „Pater noster”-ét Csemiczky Miklós debreceni megrendelésre készült „Pater noster”-e követte, majd Tóth Péter Babits Mihály versére írt „Mi Atyánk”-ja, amit az Erkel Ferenc Vegyeskarnak ajánlott. Draskóczy László „Három szakrális tétel” c. darabja után világi művet hallottunk: Barabás Árpád „Két madrigál”-ját (Kányádi Sándor versére), majd Orbán György „Nunc dimittis”-e zárta a műsort.

A jelenlévőknek külön élményt jelentett, hogy nem szokásos hangversenyt hallottak, hiszen előre felvett interjúk levetítése által majdnem minden kórusművet a szerzők saját szavai vezettek be. Így a gyulai közönség közvetve találkozhatott Kocsár Miklós, Csemiczky Miklós, Tóth Péter, Draskóczy László és Barabás Árpád zeneszerzőkkel. A közönség e sokoldalú koncertet lelkes tapssal köszönte meg az Erkel Ferenc Vegyeskarnak.

A gyulai Erkel kórus különleges vendégszeretetének köszönhetően a koncert után ínyenc falatokkal készítettek föl bennünket a hazautazásra.

Örülök, hogy a hangverseny élményében részesülhettem,s közvetlenül tapasztalhattam, hogy az együttes milyen mély átéléssel bontakoztatja ki az egyes darabok mondanivalóját. A bő másfél órás, tartalmas hangverseny és a hálás gyulai közönség bizonyította, hogy érdemes volt az ország másik végébe utazni. Alig várom a kortárs műveket bemutató 2. koncertet, amelyre a BMC hangversenytermében kerül sor március 20-án.

Kovács Mária

You may also like...