9. Kulisszakoncert

9. Kulisszakoncert (2015. október 27.)

Élménybeszámoló

Templomban énekelni számomra mindig különleges élmény. Így volt ez a legutóbbi Kulisszakoncertünkön is. Más ez, mint a próbaterem, egészen más hangulatba kerül az ember (legalábbis én). Nagyon szeretem a Hold utcai templom akusztikáját.

Az elhangzó művek nagy része szakrális darab volt. A műsor a „Hallhatatlan” zene címet kapta. Az elhangzó művekhez fűzött nagyon szemléletes magyarázatok, – melyeket karnagyunk Cseri Zsófi prezentált a koncert első felében – tovább fokozta a várakozást, hiszen olyan rejtett összefüggésekre mutatott rá, amiket lehet, hogy ösztönösen érez mindenki (előadók, s a vájt fülű közönség), de mégis, így tudatosítva sokkal jobban érthetővé válnak a szerzők szándékai.

Szeretem ezt a fajta koncertélményt, amikor  az előadást közvetlenül megelőzően verbálisan is segíti a karmester a zenemű megértését, előkészítve a mű későbbi megszólalását. Először talán még gyerekkoromban hallottam ilyet Leonard Bernstein és a New York-i Filharmonikusok koncertjein. A mostani Kulisszán különösen tetszett a Bach és Mendelssohn darab felvezetése.

Kis szünet után elkezdődött a koncert…, melynek számomra a legihletettebb pillanata  – egyik kedvenc zeneszerzőm – Rachmaninov: Bogoroditse Devo című darabja volt. Ez egy mélyen átérzett ima a Vesperás című grandiózus sorozatból. Nagyon szeretem ezt a művet, mikor elkezdtük próbálni, azonnal a szívembe lopta magát. Most is katartikus élmény volt számomra, az első hangtól az utolsóig…, s ahogy a mű csúcspontján zengett a kórus!

Jóleső érzés volt, hogy a közönségünknek is nagyon tetszett az előadásunk! Egyszer talán az egész művet előadhatjuk!  Gyönyörű élmény volt!

 

Medek Gyula

You may also like...

Vélemény, hozzászólás?

Az e-mail címet nem tesszük közzé. A kötelező mezőket * karakterrel jelöltük